Estadi

Estadi Municipal de Castàlia

Estadio Municipal de Castalia

El 17 de juny de 1987 es va convertir en una data històrica per al Club Deportivo Castellón i per a la ciutat.

L’Estadi Municipal de Castalia (abans Nou Estadi Castalia) cobrava vida després d’una ràpida construcció i les contínues demandes per part de l’afició d’un estadi més modern i actual. Com 40 anys abans, l’Atlético de Madrid, precedit d’una fantàstica cerimònia, inauguraria el nou coliseu albinegre. Castalia compta amb 15.500 localitats, la majoria d’elles amb seients.

El rectangle de joc mesura 102 metres de llarg per 70 d’ample. En els seus més de 25 anys d’història ha albergat trobades internacionals de la Selecció Espanyola Sub-21, trobades de la Selecció Valenciana i altres grans esdeveniments.

PLÀNOL D'ACCESSOS

Història

Precedents

Construcció

Inauguració

Anècdotes

Quan la temporada 1980-81 el CD Castellón va ascendir a primera divisió, l’afició va demanar a veus un nou camp que estiguera d’acord amb les necessitats d’una ciutat amb un club en primera divisió. Es va fer famós el crit de: “Volem camp!, Volem camp!”. Antonio Sals va aconseguir uns magnífics solars davant del que hui és el Centre Comercial ‘La Salera’ però a causa de les escasses ajudes rebudes, no es va poder consumar el projecte. D’altra banda també es va pensar que la situació no era la idònia, perquè a Castalia anava la majoria dels aficionats a peu i al nou camp haurien de desplaçar-se amb cotxe degut a allò que s’ha apartat de la ciutat que quedaven els terrenys.

Van transcórrer els anys i els terrenys adquirits van passar a les mans de l’Ajuntament, perquè allí no s’havia construït cap estadi.

La ocasió la pintaven calba: la temporada 1985-86 el CD Castellón es trobaven lluitant per ascendir a Primera Divisió junt amb el Murcia, Mallorca, Elche i Sabadell. Amb motiu d’un partit en el Miniestadi de Barcelona a què es van desplaçar molts aficionats albinegres, el pensament va ser unànime al reconéixer a l’estadi blaugrana com un bon model per a un futur estadi castellonense… y així es va fer.

Prenent com a model el Miniestadi del FC Barcelona, i pensant a irar l’orientació del nou estadi, perquè la majoria d’estadis estan orientats Norte-Sur i el vell Castalia ho estava est-oest, van començar les obres el 5 d’agost de 1986. El nou estadi havia d’estar construït en 10 mesos i el pressupost era de 350 milions de pessetes, a sufragar entre Generalitat Valenciana, l’Ajuntament de Castelló i la Diputació de Castelló.

L’arquitecte va ser Joaquin Tirat i l’empresa encarregada de la seua construcció va ser Huarte i Cia. La similitud amb el Miniestadi blaugrana no va ser total, atés que pel nord es xocava amb la piscina coberta i pel sud amb el carrer Osca, però el model ací està. dels 350 milions pressupostats es va passar a 500, perquè es van introduir millores en nombrosos aspectes de l’estadi com les torres de llum i les butaques blanques i negres, que en el projecte inicial no constaven (en la maqueta que encara es conserva no estan).

Inauguració

Per fi, el 17 de juny de 1987, es va inaugurar el flamant estadi albinegre, amb una sèrie d’actes com l’actuació de Danses de Castelló i Gorgera de Dolçainers, imposició de la Insígnia d’Or i Brillants a l’Il·lm. Alcalde de la Ciutat, Antonio Tirat (que va ser un dels máximes impulsors del projecte), presència dels jugadors que van inaugurar el vell Estadi Castalia, un tir de focs artificials i l’esperat partit de futbol entre el CD Castellón i l’Atlético de Madrid. El primer gol albinegre ho va aconseguir l’iugoslau Zlatan, futbolista que va arribar a mitat de temporada com a reforç.

A pesar de ser un estadi relativament jove, el Nou Estadi Municipal de Castalia ha vist modificat el seu aforament en diverses ocasions:

-El dia de la inauguració comptava amb capacitat per a 15.000 espectadors, tots assentats.

-En vespres d’un partit de Copa del Rei contra el FC Barcelona, el 13 de gener de 1988, es van eliminar les cadires dels gols baixos i es va convertir en una general de peu. L’aforament en eixos moments era de 17.000 espectadors.

-Amb motiu de l’ascens a Primera Divisió la temporada 1988-89, es van afegir dos files de seients al final dels gols i preferència, amb la qual cosa l’aforament va arribar fins als 18.000 espectadors.

-Quan al desembre de 1996 la Selecció Espanyola Sub-21 va visitar Castalia per a jugar contra Iugoslàvia, es van afegir algunes files de seients en els gols baixos, amb la qual cosa es va reduir la seua capacitat. No es van completar totes les files perquè en les primeres al visibilitat és pràcticament nul·la.

L’aforament va quedar en 14.485 espectadors. Esta és l’última reforma que es va fer amb les cadires de les grades, exceptuant la remodelació de la Llotja VIP que es va realitzar quan va entrar en la presidència del Club Antonio Bonet.

Aforament

Localitat Nombre d’espectadors
Llotja 200
Tribuna alta 2.500
Tribuna baixa 1.390
Preferència alta 2.849
Preferència baixa 1.365
Gol Sud alt 1.993
Gol Sud baix 1.110
Gol Nord alt 1.992
Gol Nord baix 1.086

Font: “Libro oficial de la inauguración”, “Diario Mediterráneo”, “ALBINEGRA”.

Ubicació